Kulturno

Ajdovski gradec

Image title

Da je bilo območje občine Sevnica poseljeno že v zgodnjih stoletjih našega štetja, pričajo ostanki Ajdovskega gradca. To pristno doživetje pozno antične in zgodnje krščanske naselbine iz 5. in 6. stoletja našega štetja se nahaja 5 kilometrov iz Sevnice proti Blanci (cesta Sevnica – Krško, po levem bregu reke Save), kjer v naselju Gornje Brezovo zavijete levo proti Lončarjevem Dolu in vse do vasi Vranje sledite usmerjevalnim tablam ob cesti, ki vas pripeljejo do urejenega in označenega parkirišča, primernega tudi za avtobuse. Do vrha Ajdovskega gradca vas loči še 15 minut zmerne hoje po urejeni gozdni poti.

Prva odkritja segajo v leto 1811, ko so domačini na vrhu hriba med razvalinami v gozdu našli rimski nagrobnik in sarkofag. Bogato okrašeno grobnico so prepeljali v graški muzej, nagrobnik pa so vzidali ob vhodu v sevniški grad, kjer je še danes. Nadaljnja odkrivanja so se vršila leta 1890 in v letih 1901-1905.

Podoba Ajdovskega gradca se je bistveno spremenila in dopolnila po letu 1970, ko je Narodni muzej iz Ljubljane pod vodstvom Petra Petruja začel z novimi, sistematičnimi arheološkimi raziskovanji. Izkopavanja, ki so bila končana leta 1986, so že od začetka spremljala tudi konservatorska dela, tako, da so sedaj pozidani vsi odkriti stavbni ostanki. S pozidavami in urejanjem zemljišča je arheološko najdišče preraslo v arheološki park.

Za večje in lažje razumevanje tega mističnega prostora je na gradu Sevnica na ogled film o Ajdovskem gradcu, muzejsko-realistična maketa izvornega izgleda arheološkega parka Ajdovski gradec nad Vranjem pri Sevnici, ki jo je delno financiral Evropski sklad za regionalni razvoj v okviru projekta »Ponovno prebujena arheološka najdišča – sodobna interpretacija dediščine kot temelj kulturnega turizma«, z akronimom Rojstvo Evrope. Posebna zahvala pri izdelavi makete gre dr. Timoteju Knificu iz Narodnega muzeja Slovenije za vse podatke in strokovno pomoč, ter replike predmetov najdenih ob arheoloških izkopavanjih, katerih original se nahaja v Narodnem muzeju v Ljubljani.

Vse to si lahko ogledate v odpiralnem času gradu. Več informacij o vodenih ter animiranih ogledih Ajdovskega gradca bomo z vami z veseljem delili v našem TICu.

 

Grad Sevnica

Image title

Sevniški grad, katerega začetki segajo v 13. stoletje, s svojo markantno postavo na griču nad starim mestnim jedrom ter urejeno, pravljično okolico in bogatimi vsebinami ponuja pravo grajsko doživetje za vse generacije in najrazličnejše priložnosti.

VODENI OGLEDI - Ljubitelji zgodovine in grajskih zgodb skozi predstavitveni film spoznate glavne ločnice in dogodke preteklih obdobji, ki so botrovali današnji podobi gradu Sevnica. V spremstvu vodnika si ogledate grajske sobane – baročni salon, zbirko o Ajdovskem gradcu, stolp s fresko štirih letnih časov, poročno dvorano in konferenčne prostore, slikovite poslikave stropov na hodniku gradu, grajsko kapelo, šolsko in gasilsko zbirko, grajsko lutkovno gledališče, zbirko kamni govorijo, prodajno galerijo, zbirko krasilne umetnosti Ivana Razborška in zbirko del sevniškega umetnika Rudija Stoparja ter galerijske prostore. Sprehodite se skozi grajski park in grajski vinograd, ki ju je v 19. stoletju uredil takratni lastnik pl. Rebenburg, vse do Lutrovske kleti, ki predstavlja edinstven spomenik obdobja protestantizma na slovenskem. Težko vas bomo pregnali iz nekdanje grajske ječe, v kateri so danes svoje mesto zavzela Grajska kri, modra frankinja iz grajskega vinograda, in vina vinorodne dežele Posavje. V grajski prodajalni izberete med bogato ponudbo lokalnih izdelkov in spominkov, od lokalnih vin, grajskega medu, sevniške salame do izdelkov kolekcij Visit Sevnica in First Lady. Vaš obisk grajskega griča zaključite ob kavi na grajski terasi, ki nudi edinstven pogled na dolino reke Save.

ODPIRALNI ČAS

1. april – 31. oktober

ponedeljek | za napovedane skupine nad 10 oseb vsaj 24 ur pred prihodom na 051 680 289 Brigita

torek-petek | 12.00 - 18.00

(vodeni ogledi 12.30, 14.30 in 16.30)

sobota, nedelja in prazniki | 10.00 - 18.00

(vodeni ogledi 10.30, 12.30, 14.30 in 16.30)

marec, november, december:

ponedeljek-četrtek | za napovedane skupine nad 10 oseb vsaj 24 ur pred prihodom na 051 680 289 Brigita

petek | 12.00 - 18.00

sobota, nedelja in prazniki | 10.00 - 18.00


Grad je odprt ob praznikih, razen na 1. januar, 2. januar, Velikonočni ponedeljek, 1. november, 24. december, 25. december in 31. december. V mesecu januarju in februarju je grad zaprt.

Izven odpiralnega časa je za vodene oglede in nakupe izdelkov grad odprt samo za vnaprej najavljene skupine (nad 10 oseb) po predhodnem dogovoru na tel. 051 680 289 ali 07 81 65 462.

Ogled notranjosti gradu je mogoč samo v spremstvu turističnega vodnika.

Fotografiranje v notranjosti gradu ni dovoljeno oz. je dovoljeno le za vnaprej dogovorjene namene s soglasjem upravljavca KŠTM Sevnica!Nočni ogled gradu Sevnica in srečanje z grofico Mathilde

Mrak. Grad kot nekoč. Osvetljujejo ga sveče, vi se po njem sprehajate z lanterno. Vodička vam prek interpretativnega vodstva razkriva zgodovino gradu. Srečate grofico Mathilde Arco Zinneberg, zadnjo lastnico gradu. Izjemno žensko, ki vam zaupa svojo življenjsko zgodbo vredno romana. 

Več vam ne povemo. Nekatere skrivnosti se razkrijejo samo ob srečanju z oči v oči. 

Ko pade mrak.

Termini:

Februar: 14. 2. 2024, 16. 2. 2024, 17. 2. 2024 

Marec: 9. 3. 2024, 15. 3. 2024, 16. 3. 2024, 17. 3. 2024, 22. 3. 2024, 23. 3. 2024


Cena: 19,90 €, otroci do 14. leta: 18,90 €


Zaradi omejenega števila obiskovalcev je potrebna rezervacija:

dozivljaj@kstm.si, 051 680 287 ali tukaj.

Res je fino hoditi po gradu zvečer, ko ga osvetljujejo samo sveče. Vse je tako skrivnostno in zazdelo se mi je, da sem stopila v preteklost. Najbolj mi je bilo všeč srečanje z grofico Matilde. Ko je razlagala o svoji ljubezni, sem kar malo zajokala. Kakšna močna in lepa zgodba!

Maja R. iz Ljubljane
V naši družini smo vsi navdušeni nad gradovi. Veliko smo si jih že ogledali. Tokrat pa je bilo prvič, da smo grad obiskali ponoči. Sveče in lanterne so ustvarile posebno vzdušje. Res smo uživali. Oba otroka (9-letni sin in 11-letna hči) sta dogajanje spremljala z odprtimi usti. 

Družina B. iz Celja
Izbranko sem za obletnico peljal na to doživetje. Obema je bilo noro všeč. Grad v soju sveč je tako čaroben in romantičen. Izvedel sem tudi veliko novega. Še posebej hvala za izjemno doživeto predstavitev grofičine ljubezenske zgodbe. To je bila ljubezen z veliko začetnico. 

Jure in Ana U. iz Krškega
Izjemno lepo doživetje! Same pohvale za idejo in izvedbo. Ko sem o dogodku razlagal kolegom, so me prekinili in rekli, da naj neham. Da želijo to doživeti sami. 

Matjaž G. iz Domžal
Edinstveno doživetje, ki vam bo za vedno ostalo v spominu.

Image title

Image title

Image titleZA OTROKE

Image title

Princi in princese, baroni in baronice, kralji in kraljične odkrite z nami skrivnostni svet 17. stoletja, ko so na sevniškem gradu še živeli baron Moscon in njegovo spremstvo. Na vhodu vas prijazno sprejme baronov sluga Ciril, ki vas po grajskih sobanah popelje vse do baronove spalnice, kjer se hišna pomočnica Marjanca trudi zbuditi barona Moscona. Vesel bo, da vas vidi, verjemite, in hitro vam bo natresel kakšno svojo zgodbo o lovu na lisice in medvede. Če boste imeli srečo, vas nemara povabi še na zajtrk. S Cirilom si boste ogledali še staro učilnico in obiskali Grajsko lutkovno gledališče, kjer vas po pozdravil sam kralj Lutkan in dežele Lutkanije. Ob koncu se lahko ob pomoči grajske gospode preizkusite še v srednjeveških grajskih igrah in srednjeveškem nogometu v grajskem parku. Ste že nadeli svojo kronico? Grajska gospoda in baron Moscon s svojimi zgodbami vas že nestrpno pričakujejo.

Poleg animiranega ogleda Spoznaj barona Moscona so vam na sevniškem gradu na voljo še programi Grajske skrivnosti, učna ura Primoža Trubarja, lutkovne in ustvarjalne delavnice ter lutkovne predstave Grdi raček, Janko in Metka, Trije prašički, Zajček Ajček, Cesarsko jabolko in druge v izvedbi ansambla Grajskega lutkovnega gledališča, naravoslovni in tehnični dnevi ter tematska pot Gozd je kultura.

Animirane oglede, ki so primerni predvsem za predšolske in osnovnošolske skupine, izvajamo v sodelovanju s Sevniškimi graščaki Društva Trg Sevnica in Grajskim lutkovnim gledališčem www.glg-sevnica.com . Več informacij in rezervacijo za vas z veseljem uredi Brigita brigita.kosar@kstm.si ali 051 680 289 .GRAJSKI VINOGRAD, GRAJSKA VINOTEKA IN KLET MODRE FRANKINJE

Image title

Od leta 2007 je na utrjenem jugozahodnem delu grajskega pobočja urejen vinograd, ki smo ga skupaj s člani domačih vinogradniških društev, zasadili s 500 trtami modre frankinje. Dej grajske vinske zgodbe lahko postanete tudi vi, s tem da se odločite za botrstvo eni od grajskih trt, iz katere vsako leto s pomočjo grajskega kletarja Vino Kozinc pridelamo Grajsko kri. To lahko, poleg mnogih drugih modrih frankinj in ostalih posavskih vin, pokusite na degustacijah, ki jih za vas po predhodnem naročilu izvedejo izkušeni vinski svetovalci v Grajski vinoteki in kleti Modre frankinje, ki se nahaja tik nad grajskim vinogradom.
VELIČASTNE GRAJSKE POROKE 

Image title

Ko se odločata 'za vedno', naj bo pravljično. Sevniški grad je lokacija, ki vaju in vajinih svatov na veliki dan ne bo pustila ravnodušnih, še posebej, če se bosta odločila za veličastno grajsko poroko v parku.

Za več informacij vama je na voljo Brigita brigita.kosar@kstm.si ali 051 680 289.

V gradu Sevnica se nahaja tudi prodajno razstavna galerija del umetnikov, ki so v preteklih letih razstavljali v galerijah gradu, poletne večere bogati program Sevniškega grajskega poletja, konferenčni prostori so avdiovizualno opremljeni in primerni za konferenčni turizem, pod gradom se nahaja postajališče za avtodome in še mnogo več. Dovolite se zapeljati grajskim skrivnostim na način, ki vam je najbližji.

Oskrbnik gradu je Javni zavod za kulturo, šport, turizem in mladinsko dejavnost Sevnica, zanj Brigita Košar, svetovalka za kulturo


Gradovi Posavja

Dolino reke Save bogati kar šest gradov – grad Sevnica, ki ga upravlja KŠTM Sevnica, grad Brežice, s katerim upravlja Posavski muzej Brežice, grad Mokrice, s katerim upravljajo Terme Čatež, grad Rajhenburg v upravljanju Kulturnega doma Krško, grad Podsreda, s katerim upravlja Kozjanski park Podsreda in nekdanji samostan v Kostanjevici na Krki, s katerim upravlja Galerija Božidar Jakac Kostanjevica na Krki. Te gradove in samostan smo leta 2014 povezali v skupni projekt in neformalno združenje imenovano Gradovi Posavja. Letošnje leto je projekt Gradovi Posavja prejel nagrado Jakob 2020, ki jo podeljuje Gospodarsko razstavišče za inovativnost, kakovost in odličnost v turizmu ter naziv ambasadorja inovativnosti v turizmu za področje inovativne turistične vsebine ter programe na dvorcih.

Vsak s svojo edinstveno vsebino in zgodbo tvorijo gradovi turistični produkt Posavja, ki ne pusti ravnodušnega še tako zahtevnega obiskovalca. Skrajni čas, da jih obiščete tudi vi.

 


Kavsanje in Dolinškov kozolec

Image title

Željni pravega podeželskega doživetja? Ustavite se na Šmarčni, vasici na desnem bregu reke Save, ki je bila v pisnih virih prvič omenjena v času Primoža Trubarja. Tu naredi Sava največji okljuk od izvira do izliva, zato ni čudno, da so Šmarčani znani tudi kot kavsarji. To ime se jih je prijelo, ko so v preteklosti 'nakavsali' oziroma s posebnimi kavlji lovili les, ki ga je deroča reka po nevihtah in nalivih prinesla s seboj in ga uporabljali za kurjavo. Njihovo orodje si poleg bogate zbirke drugih predmetov vezanih na vsakdan tukajšnjega preprostega človeka lahko ogledate na Dolinškovem kozolcu.

Več preberite na www.dolinskov-kozolec.si ali povprašajte v našem TICu.

 


Brivsko-frizerski salon Kreutz

Image title

Brivsko-frizerski salon Kreutz je bil prvi frizerski salon v Sevnici, ki ga je leta 1900, na tedanjem naslovu Sevnica ob Savi št. 5 (zdaj Glavni trg 17), odprl Dragotin Karl Kreutz (1874–1923), rojen v Ljubljani. V salon so sprva hodili samo moški, od leta 1937, ko so začeli delati ženske pričeske, pa je bil odprt tudi za ženske. V salonu, kjer so poleg britja, striženja in barvanja las izdelovali tudi lasulje, se je veliko domačink izučilo brivskofrizerskega poklica. Salon je neprekinjeno deloval do leta 2003, ko se je Dragica Karolina Zupanc, rojena Kreutz (1931–2017), upokojila.

Leta 2013 sta bili stavba in notranjost brivsko-frizerskega salona Kreutz kot pomembna dediščina sevniškega obrtništva razglašeni za spomenik lokalnega pomena z namenom trajne ohranitve in predstavitve spomenika kulturne dediščine.

Za ogled Brivsko-frizerskega salona Kreutz se oglasite v Doživljaju, TA Posavje, Glavni trg 19. Za napovedane skupine 10 ali več oseb je mogoč ogled tudi izven delovnega časa.

Vstopnina odrasli 3,00 €, skupina nad 10 oseb 2,50 €; otroci 2,00 €, skupina nad 10 oseb 1,50 €.


Image title

Image title