Zeleno

Tematska pot Gozd je kultura

Image title

Na 800 metrov dolgi tematski poti Gozd je kultura okoli gradu Sevnica med drugim spoznate biotsko raznolikost 36 vrst dreves, profil gozdnih tal, vinsko trto, grajski park z drevesi starimi tudi več kot dvesto let, grajski čebelnjak, se pogovarjate po gozdnem telefonu in okusite kaj nastane, ko moči združijo zeleni deli rastlin, voda, ogljikov dioksid in sončna svetloba. Spoznate, da gozd JE kultura. In da je še veliko več kot to. Dovolite, da vas zapelje s svojo veličino.

Ogled tematske poti Gozd je kultura z vodnikom interpretom traja 1,5 ure. Cena, ki vključuje organizacijo programa, strokovno vodenje in sladko presenečenje, znaša 98€/skupino 15-25 oseb, lahko pa jo raziščete tudi sami. Več informacij bomo z vami z veseljem delili v našem TICu in na gradu Sevnica.

Drevesne vrste »

Energijska pot na gradu Sevnica »

Jurkova učna pot

Po obronkih Lisce se lahkih nog podate na 2,2 kilometra dolgo nezahtevno učno pot, ki je ime dobila po razborskem učitelju Blažu Jurku, ki je dal pobudo za postavitev prve planinske koče na Lisci, ki še danes nosi njegovo ime. Na razgibani poti z rahlimi vzponi in spusti spoznate biotsko raznovrstnost Lisce in njenih prebivalcev; žuželk, opraševalcev, različnih vrst ptic in živali, dreves, grmovnic, rastlin in zdravilnih zelišč, navdušijo pa vas tudi izjemni razgledi na velik del Slovenije in celo proti sosednji Hrvaški.

Da bo doživetje popolno, si ob koncu v Tončkovem domu na Lisci privoščite še domač zeliščni čaj in Jurkov praženjak.

Za še večje občutenje Lisce in Jurkove učne poti so vam na voljo naši lokalni turistični vodniki in interpretatorji narave. Več informacij bomo z vami z veseljem delili v našem TICu.

Image title
TK Pav

Image title

Premogovništvo je močno zaznamovalo Šentjanž in Krmelj. V najboljših časih med 1941 in 1962 je premogovnik zaposloval kar 700 delavcev. Rudarstvo ni zaznamovalo le načina življenja tukajšnjih prebivalcev, temveč je močno vplivalo tudi na podobo kulturne krajine, ki je še danes dokaz, da so v teh krajih ne dolgo nazaj živeli knapi.

Rudarsko tematsko pot TK Pav začnete v Šentjanžu, od koder se z lahkim korakom in vetrom v laseh podate po z usmerjevalnimi tablami označenih stezicah mimo Douglasove jelke do Črne mlake, kot se imenuje jezerce sredi pragozda, ki je nastalo na področju dnevnega kopa, mimo vzpenjače, s katero so nekoč tovorili premog, do reke Hinje in pot zaključite v Krmelju.

Za tematsko pot skrbi Turistično društvo Šentjanž, več informacij pa lahko dobite tudi v našem TICu.