Aktivno

S kolesom

Image title

Družina, par, posameznik, rekreativni kolesar, tisti bolj pripravljeni in z željo po več (gorskih) izzivih v svojem tempu poženite kolo po razgibani pokrajini doline reke Save. Raziskujte bogato kulturno dediščino, občudujte naravo in se nagradite s čudovitimi razgledi. Sevnico z okolico lahko odkrivate na urejenih kolesarskih poteh različnih težavnosti, ki so primerne za prijeten družinski izlet ali zahtevnejšo avanturistično turo.

Na izhodiščne točke se lahko pripeljete z vlakom (Loka pri Zidanem Mostu, Breg, Sevnica in Blanca). Pri nas so dobrodošli tekmovalni kolesarji, privrženci gorskega kolesarstva (Lisca) in down-hilla. Na obrobju mesta je urejen poligon za izvajanje gorsko kolesarske vožnje Pump track, ki na skoraj 1000 km2 ponuja možnost za razvijanje splošne kolesarske motorike in spretnosti obvladovanja kolesa.

Več kolesarskih poti najdete na spletni strani www.bikeridewalk.si in www.kdsevnica.com . V našem TICu bomo z vami z veseljem delili tudi najzanesljivejše in najzanimivejše ideje za vaše doživetje Sevnice in Posavja na kolesu.

Image title


Planinstvo in pohodništvo

Image title

Primerno obuti in lahkega koraka vdihnite svež zrak ter začutite utrip posavskih hribov in podeželja. Hribovit svet na levi in desni strani Save je prepreden s številnimi potmi različnih težavnosti, ki kar vabijo, da jih odkrijete. Po označenih pohodniških poteh se podajte na raziskovanje planinskega sveta, ki ima v Sevnici že dolgo tradicijo.

Tradicija je tesno povezana z Lisco (948 m), enim od posavskih hribov z najlepšim razgledom. Na vrh Lisce vodi več markiranih planinskih poti, med njimi tudi plezalna pot, ki teče po njeni južni strani. Lisca je poleg Velikega Kozjega (993 m), Lovrenca (459 m) in Ješivca eden izmed vrhov v občini Sevnica, ki jih med Kumom in Bohorjem povezuje Zasavska planinska pot.

Za ljubitelje potepanj v naravi so na voljo številne pešpoti, na katerih se ponujajo čudoviti razgledi, kulturne in naravne lepote združene v tematskih poteh.

Več o planinstvu in pohodništvu najdete na www.pd-lisca.si. V našem TICu bomo z vami z veseljem delili tudi ostale informacije in zemljevide planinskih in pohodniških poti po občini Sevnica ter vas povabili na Posavski festival pohodništva, organizirane pohode, dneve tematskih poti in Sevniški planinski maraton.

Na konju

Image title

Najbolj pristno in doživeto odkrivanje naravnih lepot sevniškega vas časa iz konjskega sedla. Raziskujte skrivnosti gozdov, travnikov, pašnikov, se podajte po kolovoznih poteh do arheološkega parka Ajdovski gradec in, kot gospoda nekdaj, prijezdite pred grajska vrata. Te plemenite in inteligentne živali bodo vašo izkušnjo naredile še bogatejšo.

Društvo rejcev in ljubiteljev konj Šentjanž vsako leto v pozno spomladanskem času organizira konjeniško odpravo, ki je prava dogodivščina. V spremstvu izkušenih vodnikov pa Sevnico na konju lahko doživite tudi druge dni v letu.

Več informacij najdete na www.bikeridewalk.si, pri Društvu rejcev in ljubiteljev konj Šentjanž in pri Društvu konjerejcev in konjenikov Sevnica. Z dodatnimi informacijami vam bomo z veseljem priskočili na pomoč tudi v našem TICu.

Image title


Reka Sava

Image title

Reka Sava je že v davni zgodovini pomenila glavno transportno in povezovalno pot, življenjski prostor številnim živalskim in rastlinskim vrstam ter Sevnico postavljala na priljubljeno mesto med turističnimi kraji. Danes se v spodnjem toku Sava ponaša z eno najdaljših, najlepših in najbogatejših ribolovnih tras v Evropi. Z izgradnjo HE in akumulacijskih jezer je ponovno postala priložnost za plovbo in rekreacijo na vodi. Dovolite, da tudi vas nagovori ta najdaljša slovenska reka.

Več informacij glede ribolova na rekah Savi in Mirni ter ribnikih v občini Sevnica najdete na www.ribiskekarte.si/rd-sevnica, glede plovbe pa na povezavi www.obcina-sevnica.si/plovba .

V zraku

Image title

Skoraj da ga ni med nami, ki si ne bi vsaj enkrat v življenju želel leteti svobodno kot ptica. Veter v laseh, pod nogami pa le široko odprt pogled na dolino reke Save, hribe, sadovnjake, polja in travnike, tu in tam kakšna manjša vas in cerkvica na griču. Doživeti Sevnico iz zraka, je prav posebna izkušnja, ki vas, če se le ne bojite višine, ne bo razočarala.

Lisca s svojo geografsko lego in ugodno klimo že vse od začetkov 90. let prejšnjega stoletja privablja ljubitelje jadralnega padalstva in zmajarstva. Tri vzletišča nudijo možnost letenja začetnikom in užitek tistim bolj izkušenim. Te mika pogled na dolino reke Save s ptičje perspektive? Dosezi sonce s skokom z jadralnim padalom v tandemu. Več o tem na https://www.facebook.com/dosezisonce. Več informacij o vzletiščih najdete tudi na www.kondor-radece.si in pri Društvu jadralnih padalcev Noj Sevnica.