Črni topol

Image title

Slovensko ime: Črni topol
Latinsko ime: Populus nigra


Opis rastline:
Videz
: Do 35 m visoko drevo. Veje štrle iz krošnje, ki je dobro razvejana in redka.
Lubje
: Grobo nabrazdano, temno sivo. Cveti konec marca ali aprila pred olistanjem.
Listi
: Premenjalno nameščeni, široki, trikotni.
Cvetovi
: Je dvodomna in vetrocvetna rastlian. Cvetovi so enospolni, brez cvetnega odevala, združeni v mačice in razporejeni na ločenih drevesih. Moški cvetovi so rdečkasti, ženski sivobeli.
Plodovi
: Plodovi so več semenske, jajčaste in zašiljene dolge, zelene in gole glavice. V začetku poletja razpadejo na dva dela. Seme je puhasto.


Uporabnost
: Les črnega topola je lahek, mehek in tehnično ne najbolj kakovosten, vendar uporaben tam, kjer bi bila uporaba boljšega lesa neracionalna. Iz njega izdelujejo dele pohištva, vezane plošče, zaboje in drugo embalažo. V zdravilstvu so uporabni topolovi brsti, zaradi visoke vsebnosti čreslovin in eteričnih olj iz njih pripravljajo razkuževalno mazilo, ki pomaga pri opeklinah. Iz brstov pripravljajo čaj s podobnimi zdravilnimi lastnostmi. Sadijo ga tako v mestih kot tudi v drevoredih in ob kanalih, ponekod tudi kot zaščito proti vetru ali kot strelovod ob kmetijah.

Zanimivosti: V svetu simbolike je bil topol pomemben pri starih Grkih, kjer je bil posvečen Herakleju. Topolovina je bila edini les, dovoljen za darovanje Zevsu. Topol je povezan s peklom, bolečino in solzami, kot pogrebno drevo tudi simbolizira regresivne naravne sile. V Franciji je po revoluciji zaradi hitre rasti med drugim postal simbol svobode.


Opis pripravil: Jože Prah, Zavod za gozdove Slovenije