Oreh

Image title

Slovensko ime: Oreh
Latinsko ime: Juglans regia

Opis rastline
Videz
: Navadni ali beli oreh je do 30 m visoko in do 2 m debelo listopadno drevo z okroglasto, izbočeno krošnjo, ki je pri osebkih, rastočih na prostem razvita precej nizko. Oreh ima dobro razvit koreninski sistem z zelo močno glavno in šibkejšimi stranskimi koreninami.
Lubje
: Skorja je svetlo siva, sprva gladka, pozneje navpično razpokana.
Listi
: Listi so premenjalno nameščeni, 20-50 cm dolgi in lihopernato sestavljeni iz 5-9 navadno 7 lističev, med katerimi je vršnji največji. Posamezni lističi so eliptični, goli in bleščeči, 6-13 cm dolgi in 5 cm široki, celorobi in ob dotiku prijetno dišeči.
Cvetovi
: Je enodomna in vetrocvetna vrsta, moški cvetovi se razvijejo aprila še pred olistanjem, ženski maja hkrati z olistanjem. Moški cvetovi so združeni v zelenkaste viseče mačice dolge 6-12 cm, ki se razvijejo iz lateralnih brstov. Ženski cvetovi se razvijejo posamič po nekaj skupaj na koncu letošnjih poganjkov.
Plodovi
: Okroglasti, koščičasti in so sestavljeni iz koščice, ko jo obdaja žilavo tkivo odano z zeleno kožico. Košcica je trda, seme (jederce) pa je užitno.

Uporabnost: Je eden najboljših evropskih lesov. Je elastičen, obstojen, gladek in lep. Veliko se uporablja v pohištveni industriji, saj ima zelo lepo teksturo in s sestavljanjem delov furnirja je mogoče izdelati čudovite vzorce. Še posebej lep je les iz korenin. Orehovino uporabljajo še v strugarstvu, rezbarstvu, v orožarstvu, tudi za izdelavo glasbil.

Zanimivosti: Cvetni prah in semena lahko povzročajo alergije. Orehova potica je slovenska tradicionalna jed. Včasih so mislili, da oreh, zasajen v bližini hiše, lahko odžene strele. Pogosto raste oreh sredi dvorišča, saj so kmetje verjeli, da odganja muhe in druge žuželke. Najdebelejši oreh raste sredi Kočevske Reke; obseg debla je 434 cm, visok pa je 15 m. Jedrca so med energijsko najbolj bogatejšimi živili, vsebujejo veliko vitamina B in kovinskih ionov. Izvlečki iz listov zdravijo vrsto vnetji, iz listov in skorje so včasih izdelovali barve od rjavih do črnih odtenkov. Listi so dobri tudi za pripravo čaja. Oreh nas spodbuja, da spreminjamo naše lastne ritme in razvijamo občutek samostojnosti in odgovornosti.Opis pripravil: Jože Prah, Zavod za gozdove Slovenije