Kulinarika/nastanitve

Razgibano podeželje ponuja tudi razgibana kulinarična doživetja. Pestro bogastvo Sevnice je mogoče tudi okusiti, saj tukaj najdemo krajevne kulinarične posebnosti, med katerimi so najbolj znani sevniška salama, ocvirkovka, pečenka krškopoljca, med vini pa modra frankinja in cviček. Kulinarična doživetja so zagotovljena, in to pri dveh ponudnikih iz skupine Gostilna Slovenija in na kateri izmed turističnih kmetij in restavracij.

Modra frankinja in Festival modre frankinje 

Modra frankinja je ime sorte vinske trte in ime vina. Pred nedavnim so vinski genetiki določili njeno slovensko avtohtonost, najdemo pa jo na Balkanu in v večini srednjeevropskih držav. Odlično uspeva tudi v Sloveniji, zlasti v našem vinorodnem okolišu, zato smo leta 2007 zasadili 500 trt modre frankinje tudi v grajskem vinogradu tik ob gradu Sevnica. Vino modre frankinje vsebuje veliko resveratrola in antioksidantov, zato kozarec frankinje na dan ugodno učinkuje zlasti na srce in ožilje, res pa ga za zdaj še ni mogoče dobiti na zdravniški recept.

Festival modre frankinje je že leta 2010 našel svoj dom na gradu Sevnica. Ljubitelji vrhunskih vin lahko okusijo najboljše slovenske in evropske modre frankinje, ki se udeležijo mednarodnega ocenjevanju v okviru festivala. Vabljeni drugi četrtek v juniju!

Več na www.modra-frankinja.com


Sevniška salama in sevniška salamijada

Sevniška salama je tradicionalen kulinarični izdelek našega območja. Tradicionalnost sevniške salame potrjuje sevniška salamijada. Društvo salamarjev Sevnica pripravlja salamijado že od leta 1962. Gre za najstarejše ocenjevanje domačih salam pri nas, verjetno pa tudi v Evropi, na katerem ocenijo največje število salam, zato ta prireditev upravičeno nosi naziv mati vseh salamijad. Tradicionalna salamijada poteka vsako leto 10. marca, na praznik 40 mučenikov. Posebnost je tudi ta, da na prireditev lahko vstopijo samo moški.

Več na www.drustvo-salamarjev.si.