Prireditve

Festival modre frankinje in modra frankinja

Ugodne podnebne razmere in sestava tal v Sevnici in njeni okolici omogočajo pridelavo vrhunskih vin. Območje občine Sevnica reka Sava deli na dva vinorodna okoliša, Dolenjsko in Bizeljsko Sremič, kjer poleg pridelave tradicionalnih vin tega dela Slovenije – od bizeljčana in sremičana do edinstvenega dolenjskega cvička – v zadnjih letih v ospredje stopajo penine in sortna vina, na čelu katerih že več kot desetletje kot vzhajajoča vinska zvezda izstopa modra frankinja. Tej sorti je posvečen Festival modre frankinje, ki se kot edinstven vinsko kulinarični dogodek v v pomladnih mesecih odvije v čudovitem ambientu grajskega parka na gradu v Sevnici.

Več o modri frankinji si preberite na www.modra-frankinja.com , najboljše izmed njih pa poiščite v naših prodajalnah in vinotekah v TICu in na gradu Sevnica. Z veseljem vam bomo svetovali pri izboru in vam svetovali kje in kdaj se boste njenim čarom in čarom drugih vin vinorodne dežele Posavje lahko predali tudi vse ostale dni v letu.

Sevniška salamijada in sevniška salama

Image title

Da bi kar najbolj okusili Sevnico, teh krajev ne smete zapustiti, ne da bi si privoščili vsaj rezino kulinarične kraljice sevniškega – suhe salame. Z njo je povezana tradicija sevniške salamijade. Ljubitelji suhih salam, ki so se do danes povezali v društvo, organizirajo Salamijado že vse od leta 1962, zato sevniška salamijada velja za najstarejšo salamijado v Sloveniji in verjetno tudi v Evropi. Salamijada poteka vsako leto 10. marca, na 40 mučenikov. Torej ni naključje, da imajo na ta festival vstop zgolj in samo moški.

Tradicionalni suhomesnati izdelek naše pokrajine – sevniška tradicionalna salama je nastala pod skrbnimi rokami mojstrov Grajskih mesnin, po receptu Društva salamarjev Sevnica. Najbolje jo pospremi cviček, pa tudi modra frankinja iz naših krajev se ji lepo poda. Dovolite, da vas njen okus prevzame.

Več informacij poiščite na www.drustvo-salamarjev.si inwww.kz-sevnica.si, informacije pa bomo z veseljem z vami delili tudi v našem TICu.

Sevniška voščenka

Image title

V Sevnici in okolici je bilo sadjarstvo močno prisotno in razvito že pred 2. svetovno vojno. Poseben sloves je v svet ponesla avtohtona sorta jabolke, sevniška voščenka. V 19. stoletju je ta dišeč sadež z izjemnim okusom postal iskano trgovsko blago, ki se je, za razliko od drugih sort jabolk, prodajalo na kos. Vsak sadež posebej so zavijali v svilen papir. Danes se sevniška voščenka vrača v vsem svojem sijaju, najraje zavita v sladke kulinarične zgodbe, ki jih pišejo sevniški gostinci.